You are currently not logged into ManagerLeague
If you wish to log in, click here.
If you wish to sign up and join us, click here.
Cursul Începătorului în ManagerLeague (21/03/2011 04:18)

Introducere
Deoarece joc ManagerLeague de foarte mult timp, am răspuns de multe ori pe chat întrebărilor puse de manageri noi şi i-am ajutat să-şi pună pe picioare echipele în primele lor zile în Manager League (ML). De-a lungul timpului am observat că o mare parte din timpul meu alocat noilor manageri necesită câţiva paşi de bază pentru a pune lucrurile în mişcare în direcţia cea bună. Unii paşi sunt foarte simpli dar şi importanţi, iar fiecare manager ar trebui să facă aceste lucruri la început de drum în acest joc.

Aşa că am decis că ar fi bună o listă de lucruri pe care managerii noi trebuie să le facă, să înţeleagă şi să analizeze echipa proprie ca parte din primele lor zile în ML. Odată ce au o echipă capabilă de a câştiga meciuri şi de a face destui bani pentru a supravieţui, există şi alte lucruri mai avansate care trebuie ştiute şi care nu sunt scrise aici. Aici doar încerc să ajut managerii noi să facă primii paşi, să facă greşeli mai puţine, şi să pornească în joc pe drumul cel bun.

Elementele de bază
Există trei lucruri pe care orice manager ar trebui să le facă în primele minute de la prima lor lectură a acestui text. Am pus aceşti paşi foarte simpli aici, cu explicaţii pentru fiecare în parte. Pentru aceia dintre noi care au jucat pentru mai multe sezoane, multe dintre acestea sunt lucruri pe care nu le-ar lua în considerare măcar a le spune cuiva, pentru că au fost primele lucruri pe care le-am făcut (sau ne-am dat seama că ar trebui făcute).

Pasul 1: Creşteţi Capacitatea Stadionului. Veţi reuşi acest lucru din meniul Economie şi selectând Stadion. După ce deschideţi această pagină, alegeţi să faceţi upgrade de la 5000 de locuri la 10000 de locuri. Acest lucru va dura mai multe runde, deoarece muncitorii trebuie să aibă în vedere faptul că în viitor acest stadion va fi mult mai mare. Este nevoie de un pic de timp, dar puteţi obţine de două ori mai mulţi fani să vină la meciuri şi vă permite să încasaţi mai mulţi bani din bilete.

Scopul momentan este de a construi stadionul până la 20000 de locuri înainte de a vă construi altceva. Odată ce aţi ajuns la această ţintă, puteţi începe construirea magazinului şi restaurantului. Acestea sunt elementele cele mai importante ce asigura un flux consistent de bani de pe urma stadionului. (Unii manageri vor spune ca ar fi bine să înceapă construirea magazinului şi restaurantului după ce s-a atins numărul de 15000 de locuri, dar acest lucru funcţionează doar pentru persoanele care joacă meciurile amicale pe teren propriu în mod regulat. Dacă jucaţi un număr mare de amicale acasă fiecare sezon, această idee este probabil mai bună, dar, în general, aş merge pe planul meu de 20000 de locuri.)

Pasul 2: Concediaţi jucătorii prea slabi din echipă. Cei pe care ar trebui să-i concediaţi sunt acei jucători cu o Calitate (Q) mai mică de Q60. De asemenea, jucătorii de peste 30 de ani, cu un Q de 65 sau mai mic, ar trebui să fie şi aceştia concediaţi. Veţi reuşi acest lucru dacă întraţi în pagina Selectarea Echipei din meniul Echipa. Dacă daţi click pe numele unui jucător, veţi deschide o fereastră care prezintă detalii despre jucătorul respectiv, şi aveţi acolo o opţiune de a-l concedia. Faceţi acest lucru până când veţi avea doar 18 jucători (sau mai mulţi, dacă aţi început cu mai mulţi jucători capabili), dar nu uitaţi să păstraţi câte un jucător de 29-30 de ani pe fiecare linie (fundaşi, mijlocaşi, atacanţi) indiferent de calitatea acestuia. Dacă jucaţi meciuri amicale, e bine ca jucătorii tineri să aibă în teren şi jucători mai în vârstă de pe urma cărora să câştige experienţă.

Echipa are contracte cu toţi jucătorii din echipa proprie. Acest lucru înseamnă că trebuie să le plătiţi salariile în fiecare rundă, chiar dacă nu joacă. Când vindeţi un jucător la o altă echipă, aceasta preia contractul şi sunt acum obligate să le plătească salariile în fiecare rundă. Dacă un jucător este concediat, acesta răscumpără contractul înapoi de la echipa la un sfert din valoarea lui. Ce înseamnă acest lucru este că, de fapt, poţi face bani din concedierea jucătorilor. Jucătorii buni sunt în mod normal, mai bine să fie vânduţi, dar nimeni nu va cumpăra jucători slabi, astfel încât nu există motiv să încercaţi să-i vindeţi. Concediaţi-i, şi astfel nu va mai trebui să le plătiţi salariile, ba chiar să obţineţi ceva bani de pe urma lor.

Pasul 3: Verificaţi preţurile biletelor. Din meniu alegeţi Economie şi apoi Stadion. În această pagină trebuie să stabiliţi preţurile biletelor la 45 şi profiturile din magazin şi restaurant la 30 fiecare. Apoi, din Economie, Sponsor trebuie să selectaţi un sponsor. Pentru aproape toată lumea cel mai bun sponsor la început este cel care oferă cei mai mulţi bani la semnarea contractului. Acest lucru vă va oferi mai mulţi bani pentru a pune la punct echipa. Mai târziu, după ce jucaţi câteva sezoane, probabil că e bine să alegeţi un sponsor care vă oferă bani pentru anumite obiective, dar acum la început aveţi nevoie de bani mulţi repede.

Ideea finanţelor este de a câştiga un profit. Aceasta implică două lucruri - de a face bani şi de a reduce cheltuielile. Puteţi reduce cheltuielile prin concedierea jucătorilor care nu joacă în primul 11 ( lucru pe care l-am explicat mai sus). Obţinerea banilor se face având mereu stadionul cât mai plin de spectatori. Din 30 de meciuri în fiecare sezon, jumătate dintre ele se joacă pe teren propriu. Ceea ce înseamnă fiecare meci jucat acasă trebuie să producă destui bani pentru a plăti salariile jucătorilor timp de două etape. Cu un preţ al biletelor de 45 $ şi profitul la magazin şi restaurant la 30%, aveţi posibilitatea de a umple tribunele de spectatori. Dacă nu se umple stadionul, mai scădeţi câte 1$ din preţul biletelor. Dacă, în schimb, aveţi stadionul plin de spectatori meci de meci, puteţi creşte preţul biletelor cu câte 1$ până când numărul spectatorilor scade foarte puţin sub limita stadionului. În acest moment ar trebui să aveţi cel mai mare profit posibil din stadion. (Ce am descris aici e valabil la început, când magazinul şi restaurantul nu sunt îmbunătăţite la maximum).

Pasul 4: Citeşte Manualul Jocului. Cea mai importantă parte din manual, pentru moment, este cea în care se explică primii paşi. Acest lucru vă va oferi o trecere în revistă a caracteristicilor din joc fără prea multe detalii. Manualul se dovedeşte a fi foarte util, astfel încât încercaţi să citiţi cât mai mult din el în următoarele zile. Sunt explicate toate paginile existente din toate meniurile. Cu toate acestea, se pare că nu reuşeşte să explice foarte clar ce trebuie făcut pentru a avea succes în joc, şi asta încerc eu sa fac aici.

Lucruri Importante

Timpul: Trebuie subliniat faptul că se joacă două meciuri pe zi de luni pana vineri. Acest lucru este afişat în mai multe locuri şi trebuie înţeles încă de la început. Pentru a face performanţă trebuie să ştiţi când sunt programate meciurile pentru a avea din timp echipa corect aşezată în teren. În joc, în pagina General (prima pagină), există sub clasament un carneţel care clipeşte cu link către programarea completă a sezonului curent (COMPLETE schedule), într-un format uşor de înţeles.


Fitness: Fitness-ul reprezintă o evaluare a modului în care sunt pregătiţi fizic jucătorii pentru un meci. 100 este maximul, deoarece nu există nici o valoare mai mare de 100. Orice jucător cu fitness sub 80 este considerat accidentat, iar jucătorii accidentaţi nu pot participa la meciuri amicale. Nimeni nu ştie exact cum afectează fitness-ul performanţa, dar o estimare grosieră ar fi aşa: un jucător Q70 cu 100 fitness joacă la calitatea lui normală Q70 (100% x Q70 = Q70); dar un jucător de Q70 cu 90 fitness joacă la calitatea unui jucător Q63 (90% x Q70 = Q63). Din acest motiv, managerii buni vor încerca mereu ca jucătorii să aibă fitness cât mai apropiat de 100 înainte de ora meciului.

Fitness-ul  creşte cu 2 puncte la fiecare sesiune de antrenament necondiţionat. Puteţi obţine mai mult fitness dacă puneţi jucătorii la odihnă în timpul antrenamentului. Există două moduri de a face acest lucru din pagina Antrenament. Antrenamentul de echipă din dreapta oferă 4 sloturi disponibile pentru antrenament. Dacă vreunul din aceste sloturi este ales pentru odihnă, toţi jucătorii din echipă vor primi un punct de fitness suplimentar până la un maxim de 4, dacă toate sloturile sunt alese pentru odihnă. Cealaltă opţiune este antrenamentul individual, unde puteţi alege individual jucătorii care au nevoie de odihnă. Odihna individuală va oferi 10% din Rezistenţa jucătorului ca puncte de fitness (rotunjit in jos) Acesta este un lucru foarte important de reţinut, managerii cu experienţă ştiu dintr-o privire cât fitness vor obţine jucătorii la următorul antrenament. Cei mai mulţi manageri vor pune la odihnă toţi jucătorii care au fitness mai mic de 95 şi nu apelează la sloturile din antrenamentul de echipă pentru acest lucru (deoarece acestea sunt necesare pentru antrenarea celorlalte atribute de echipa, deci pentru odihnă ar trebui folosite numai in cazuri excepţionale).  Dacă un jucator are fitness SUB 75, acesta este considerat accidentat grav şi există posibilitatea să nu-şi recapete fitness-ul după formula explicată mai sus. Asiguraţi-vă că aveţi angajat un Maseur excelent în pagina Echipa - Personal.

O modalitate de a menţine fitness-ul ridicat este prin stabilirea tacticii pentru echipă pe tackling uşor. Acest lucru se face din meniul Echipa, Selectarea Echipei. Puteţi selecta tackling-ul Uşor, Normal sau Dur. Uşor reprezintă o abordare mai lejeră a meciului şi că nu încercaţi să loviţi adversarul prea tare şi reduce semnificativ numărul de accidentări şi cartonaşe galbene. Aceasta înseamnă, de asemenea, că şi jucătorii proprii vor fi feriţi de accidentări şi fitness-ul va fi menţinut ridicat. Normal şi dur ar putea fi util în meciurile importante din campionat sau de baraj unde aveţi interesul de a recupera cât mai multe mingi de la adversar, dar dacă aveţi jucători care au obiceiul de a lua multe cartonaşe ar fi mai bine să nu-i folosiţi în acest caz deoarece pot fi eliminaţi pentru prea multe faulturi. Consensul general este de a se juca cu tackling uşor cât mai des posibil (şi întotdeauna în timpul meciurilor amicale).

Moralul: Spre deosebire de fitness, care indica nivelul de pregătire fizic,  moralul reprezintă încrederea echipei în forţele proprii. Moralul este evaluat pentru întreaga echipa şi afectează fiecare jucător în mod egal. Moralul începe de la 50 în fiecare sezon şi creşte sau scade în funcţie de ce victorii sau înfrângeri aveţi parte în meciuri. Puteţi, de asemenea, antrena moralul la antrenamentul echipei, şi unii manageri fac acest lucru în primele etape din sezon, sau cu ajutorul primului cantonament din sezon selectând locaţia Hawaii. Echipele cu moralul ridicat joacă mai bine decât echipele cu moralul scăzut. 

O victorie ridică în mod normal, moralul cu două puncte şi o înfrângere reduce moralul cu două puncte. Cu toate acestea, calitatea adversarului din teren contează în această ecuaţie. Dacă adversarul are o echipa mai buna în teren şi aveţi parte de o victorie, câştigaţi mai mult moral decât atunci când bateţi o echipă de aceeaşi calitate. Dacă bateţi o echipă mult mai slabă, acest lucru este de aşteptat şi există posibilitatea să nu crească moralul echipei după acest gen de victorie. 

Moralul NU este afectat de meciurile amicale! Doar meciurile de campionat şi meciurile de cupă  au importanţă când vine vorba de moral. O modalitate foarte bună de a câştiga moral la începutul sezonului este să participaţi în cupe particulare pe care le puteţi câştiga relativ uşor. Câteva victorii în meciurile oficiale de la începutul sezonului pot ridica moralul rapid.

Atribute: Atributele reprezintă nivelul competenţelor jucătorilor. Fiecare jucător are nouă atribute evaluate de la  0 la 99. Calitatea reprezintă un scor agregat bazat pe o formula complexă diferită pentru fiecare poziţie. Asta înseamnă că fiecare poziţie (Portar, Fundaş, Mijlocaş, Atacant) are un atribut principal care este utilizat pentru a determina calitatea jucătorului, şi trei atribute secundare. Restul de atribute pot fi utile în timpul jocului, dar nu sunt luate prea mult în considerare la calcularea calităţii jucătorului.

Portari (Po): atribut primar - Keeping, atribute secundare - Percepţia, Viteza, Pase
Fundaşi (Ap): atribut primar - Tackling, atribute secundare - Pase, Rezistenţa, Viteza
Mijlocaşi (Mij): atribut primar - Pase, atribute secundare - Viteza, Şut, Tackling
Atacant (At): atribut primar - Şut, atribute secundare - Viteza, Percepţia, Heading

Atributele secundare sunt enumerate în ordinea importanţei. Atunci când căutaţi jucători noi sau evaluaţi jucătorii existenţi, ar trebui să aveţi în vedere ca atributul principal să fie cât mai mare, iar atributele secundare să fie echilibrate. Consider că un jucător este bun atunci când atributul principal este cu 5-10 puncte mai mare decât Q, şi atributele secundare cu 0-5 puncte mai mari faţă de propria calitate (Q). Cu cât un atribut este mai mic, cu atât sunt mai multe şanse ca acesta să crească prin antrenament sau în timpul meciurilor. Cu cât un atribut este mai apropiat de valoarea maximă de 99, cu atât este mai greu să crească.

Există mai multe atribute ascunse şi nimeni nu le ştie pe toate. Cu toate acestea, s-a sugerat că cele descrise în continuare sunt destul de apropiate de adevăr. Experienţa ar fi un atribut ascuns care ţine cont de vârsta şi de numărul de meciuri jucate. Jucătorii cu experienţă mai mare teoretic bat mai bine cornerele şi loviturile libere, şi sunt cea mai bună alegere pentru a fi căpitan de echipă (dacă au şi percepţia ridicată). Potenţialul (Learning) este un indicator care arată cât de bine un jucător are dorinţa şi posibilitatea de a se antrena. Se pare că Potenţialul (Learningul) scade odată cu vârsta jucătorului dar, deşi unii jucători pot avea potenţial (learning) ridicat la vârsta de 30 de ani, posibilitatea de a-şi creşte atributele este drastic limitată. Scoutul este singurul instrument disponibil pentru a indica acest atribut, şi modul cum funcţionează acesta este descris in Manualul Jocului. Alt atribut ascuns ar fi temperamentul. Jucătorii cu temperament ridicat tind să intre mai dur la minge în mod frecvent. Dacă aveţi un jucător care primeşte multe cartonaşe şi sunt suspendaţi în mod regulat, acesta e posibil să fie un jucător cu temperament ridicat. Tackling-ul  setat pe Uşor va reduce de multe ori pericolul care îl reprezintă pentru echipa proprie şi pentru jucătorii adverşi. Unul dintre cele mai importante atribute ascunse este Flerul, dar este şi cel mai greu de identificat. Un jucător cu Fler ridicat are des intervenţii remarcabile în joc şi poate duce în spate o întreagă echipă dacă prinde o zi bună. Citiţi cu atenţie raportul meciurilor şi găsiţi fazele în care acelaşi jucător se evidenţiază printr-un joc excelent. Acest jucător nu ar trebui să lipsească din primul 11. Identificaţi la adversar atacantul care joacă cel mai bine şi puneţi pe partea pe care joacă acesta cel mai bun fundaş din echipă pentru a încerca să-l opriţi. O estimare grosieră a Flerului poate fi dată de notele obţinute de jucători în meciuri. Flerul jucătorilor poate fi şi explicaţia meciurilor câştigate în faţa echipelor cu Calitate mai mare.

Unele atribute sunt utile, chiar dacă acestea nu sunt trecute ca atribute secundare. Percepţia este folosită pentru cele mai multe faze fixe şi pentru a înscrie goluri. Un mijlocaş cu o percepţie foarte scăzută este aproape orb la posibilităţile de pe teren. Rezistenţa se spune că este o evaluare a modului în care un jucător este predispus la accidentări. Jucătorii cu Rezistenţă mică pot fi, teoretic, accidentaţi în timpul unui meci, chiar daca adversarul joacă cu tackling uşor. În plus, rezistenţa indică cât de repede îşi poate reveni un jucător accidentat dacă este pus la odihnă în timpul antrenamentelor. Viteza este un atribut secundar pentru fiecare poziţie şi nu trebuie subestimată niciodată, un sprint pentru deposedarea unui adversar poate fi decisiv în câştigarea unui meci.

Echipa
Numărul de jucători: În primul rând trebuie să încercaţi să aveţi cel puţin 2 portari, 6 fundaşi, 6 mijlocaşi şi 3 atacanţi. Deci 17 jucători din numărul minim admis în echipă care este de 18. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că aveţi suficienţi jucători pentru spune că aveţi o echipă. Poate că aţi concediat toţi portarii, sau 4 din cei 7 fundaşi primiţi la început. Pentru a construi o echipă până la un anumit nivel ar trebui să aveţi un număr minim de jucători pentru fiecare poziţie. Cu toate acestea, încă nu este momentul pentru a începe să angajaţi noi jucători, încă suntem la nivelul la care evaluăm echipa, dar trebuie să ţineţi seama de ce jucători este nevoie pentru fiecare poziţie, şi care sunt poziţiile pe care deja le avem acoperite cu numărul necesar de jucători.

Deoarece jucătorii cei mai slabi au fost deja concediaţi, aveţi nevoie de alţii mai buni pentru construcţia echipei. Aceasta include, de asemenea, o planificare pentru viitor. Jucătorii care au peste 30 de ani, probabil mai joacă doar 1-2 sezoane în echipă, aşa că trebuie avut în vedere posibilitatea înlocuirii lor cu alţi jucători care în acest timp să capete experienţă. În acest moment o idee bună ar fi ca un nou manager să scrie nişte notiţe într-un tabel. Notaţi cele patru poziţii (Po, Ap, Mij, At) într-o coloană. Lângă această coloană, una în care scrieţi numărul de jucători de Q70 sau mai mare. Apoi o coloană cu numărul de jucători de Q68 sau mai mare şi care au mai puţin de 30 de ani. Comparaţi cifrele cu formula de mai sus (2 Po, 6 Ap, 6 Mij, 3 At minim). Acest lucru vă va ajuta să vedeţi punctele forte are echipei şi ce jucători mai trebuie cumpăraţi.

Privind la numerele pe care tocmai le-aţi scris, observaţi zona care are cel mai mare număr de jucători Q70 +. Aceasta va fi punctul forte al echipei în acest sezon. Dacă aceasta are şi cel mai mare număr de jucători sub 30 de ani peste Q68, această zonă va fi un punct forte şi în viitor. Ar fi bine să alegeţi o formaţie care să maximizeze numărul de jucători din această zonă. Dacă este linia de apărare, ar trebui să alegeţi o formaţie 5-4-1, 5-3-2 sau 4-4-2. Dacă este linia de mijlocaşi, formaţiile potrivite ar fi 4-5-1, 3-5-2, 3-6-1 şi 4-4-2. Iar dacă zona cea mai puternică este linia de atac, aveţi de ales între 3-4-3 şi 4-3-3 (există şi 3-3-4 dar la acest nivel nu e indicat).

Prin alegerea unei linii forte încă de la început aveţi posibilitatea de a construi echipa cu accent pe numărul şi tipurile de jucători necesari ca rezerve. Calculul se face cam aşa: dacă aveţi doar 5 fundaşi şi mijlocaşii sunt linia forte, veţi avea nevoie de doar 1 fundaş pentru a completa echipa. Dar dacă aveţi doar 5 fundaşi şi aceasta este linia forte, probabil veţi avea nevoie de cel puţin încă 2 fundaşi. De exemplu, dacă linia forte este de fundaşi  şi vreţi o formaţie 5-4-1, cum arată aceşti 5 apărători? Sunt toţi Q68+, sau aveţi şi un Q62 pe acolo? În cazul în care aveţi un Q62, probabil că veţi dori să găsiţi un fundaş Q68/Q69 în locul acestuia, dacă vă mai rămân bani după completarea echipei pe celelalte poziţii.

Echilibrul: După ce aţi concediat cei mai slabi jucători din echipă, trebuie început procesul de analiză a jucătorilor şi modul în care aceştia alcătuiesc echipa. Unul dintre domeniile cele mai trecute cu vederea sunt atributele individuale ale jucătorilor. Un jucător bun are atributul principal  cu 5-10 puncte mai mare decât propriul Q, şi atributele secundare cu 0-5 puncte mai mari faţă de Q. Dacă aveţi un jucător cu unele atribute secundare foarte scăzute, e posibil ca acel jucător să nu fie aşa de bun pe cât îl indică valoarea Calităţii Q. De exemplu, un portar care la cumpărare are valori mici la Percepţie şi Viteză, deşi are Keeping foarte mare - lipsa atributelor secundare îl pot face să aibă performanţe mai mici comparativ cu valoarea Calităţii Q afişată.

Acum e momentul să vă notaţi jucătorii, poziţiile lor, ce punct slab au şi ce vârstă. (Jucătorii peste 30 de ani, cu viteză mică, e posibil să scadă foarte rapid şi vor trebui probabil să fie înlocuiţi de îndată ce aveţi posibilitatea.) Păstraţi notiţe despre aceşti jucători şi observaţi dacă îşi vor îmbunătăţi punctul slab de-a lungul sezonului. Dacă nu dau semne de îmbunătăţire, veţi avea nevoie de un înlocuitor în viitorul apropiat. De asemenea, atunci când sunteţi în căutarea unor noi jucători, veţi dori să vă asiguraţi că aceştia au atributele mai echilibrate dacă aveţi de gând să-i folosiţi în teren imediat.

Următorul lucru pe listă este să verificaţi media vârstei pe fiecare linie. Tinerii jucători îşi cresc atributele mai rapid decât jucătorii în vârstă. Până la 19 ani este cea mai bună perioadă de creştere, după care jucătorii cresc din ce în ce mai lent. Jucătorii cu potenţial bun la vârsta de 17 ani pot creşte cu câte 3Q sau mai mult în fiecare sezon în cazul în care sunt antrenaţi bine. Asta înseamnă că un jucător de Q68 la 17 ani poate deveni Q77 la 20 de ani. Un program de antrenament cât mai complet înseamnă cât mai multe meciuri (cupe, amicale şi eventual oficiale) jucate cu aceşti jucători tineri, având pe fiecare linie un jucător peste 30 de ani de la care să capete experienţă. Aceasta poate fi cheia promovării în divizii superioare. Căutaţi jucători tineri buni încă de la început deoarece aceştia pot fi integraţi în prima echipă la acest nivel şi pot deveni nucleul de bază al echipei tale în viitor. Iar dacă aveţi vreunul care se dovedeşte a creşte foarte bine, e posibil să primiţi oferte consistente care să vă asigure confortul financiar.

La cumpărături: Odată ce ştiţi ce aveţi în echipă, care vă sunt zonele mai puternice şi cele mai slabe care trebuie întărite, ar trebui să aveţi o listă foarte concretă cu ceea ce aveţi nevoie. Prima prioritate este completarea formulei echipei, asigurându-vă că aveţi suficienţi jucători pe fiecare poziţie. După aceea, puteţi decide care poziţii ar avea nevoie de sprijin în plus dacă aveţi suficiente resurse financiare pentru a cumpăra un jucător suplimentar.

Notă: Asiguraţi-vă că veţi avea mereu aproximativ 3 milioane bani rămaşi în cont pentru îmbunătăţirile viitoare la stadion. Nu vă zoreşte nimeni să daţi banii pe jucători şi puteţi face acest lucru şi mai târziu, DAR nu trebuie irosită vreo etapă în care să nu se construiască ceva la stadion. Păstrarea unei sume de bani special pentru acest lucru trebuie calculată mereu din timp şi este obligatorie.
Notă2: Nu este obligatoriu să faceţi performanţă cu echipa încă din primele sezoane. Dacă puneţi mai întâi baze solide din punct de vedere financiar prin cumpărare şi vânzare de jucători cu profit, nu greşiţi cu nimic. Puteţi oricând să decideţi că a sosit momentul de a face performanţă cu adevărat şi să reluaţi acest ghid de la început.
Notă3: Cumpărarea a mai mult de 4 jucători în acelaşi sezon va afecta serios atributele de antrenament ale echipei. Dacă vreţi să faceţi performanţă, acest aspect trebuie luat în serios.

În pagina Căutare Jucători este locul unde veţi găsi toate poziţiile posibile pentru a completa echipa cu jucători. Este o pagină ale cărei secrete trebuie înţelese din timp şi, chiar dacă pare un pic complicat, este bine să vă alocaţi timp să învăţaţi cum se face căutarea. Căutaţi pe fiecare poziţie şi vedeţi ce jucători sunt disponibili. În mod normal, există o mulţime de jucători Q68 şi Q69 care sunt fără contract (fără echipă). Jucătorii fără contract pot veni la echipa ta imediat dacă plăteşti valoarea lor +1 credit, şi este cea mai rapidă şi cea mai bună metodă să completaţi formula de jucători. Jucătorii fără contract sunt generaţi constant de-a lungul sezonului şi pot avea o calitate maximă de până la Q74 şi vârsta de până la 21 de ani. Jucătorii de Q73 si Q74 de 17 ani sunt foarte scumpi şi foarte rari, numai managerii cu adevărat motivaţi au răbdarea şi viteza necesară să prindă astfel de jucători fără contract, mai ales la începutul sezonului. Dar un astfel de jucător, dacă se dovedeşte a fi cu potenţial (learning) ridicat, poate fi vândut după două săptămâni cu un profit consistent, mai ales dacă e atacant sau mijlocaş.
Puteţi căuta, de asemenea, jucători puşi la vânzare de managerii altor echipe, dar există un proces de licitare de minim 6 ore, astfel încât nu puteţi folosi un astfel de jucător imediat în echipă, presupunând că altcineva nu va supralicita pentru acelaşi jucător. Eventual puteţi alege dintre jucătorii care au deja o ofertă activă şi un preţ de autoacceptare rezonabil. Nu trebuie să uitaţi de Tutorialul de Transfer care detaliază anumite subtilităţi ce nu sunt subliniate aici.

Dacă aveţi o poziţie importantă care necesită un jucător de valoare - un portar principal sau atacant central – puteţi lua în considerare utilizarea unui Scout. Dacă alegeţi să angajaţi un Scout, asiguraţi-vă că are calitatea excelentă şi că aţi înţeles cum se utilizează acesta cu succes, după cum este explicat în Manualul Jocului.

Trebuie să reţineţi că jucătorii au o valoare proprie care variază în funcţie de vârstă şi de calitate. Cei mai ieftini jucători sunt cei cu vârsta între 31-37 de ani. Asiguraţi-vă că aţi ales corect intervalul de preţ şi intervalele de vârstă înainte de a căuta jucători. Jucătorii mai în vârstă pot fi foarte utili pentru a creşte pe termen scurt o anumită poziţie - în special Portar sau Atacant unde un jucător bun oferă posibilitatea obţinerii unor victorii neaşteptate. De exemplu, un jucător de Q90 de 36 de ani are valoarea de $16.998.233. Un astfel de jucător vă oferă posibilitatea obţinerii unor performanţe foarte bune în acest sezon, dar e aproape sigur că el se va retrage în sezonul următor şi aţi cheltuit banii cam degeaba.
În mod normal însă, veţi căuta tineret (17-18 ani). Asiguraţi-vă că vă limitaţi nivelul de cumpărare acolo unde vă permiteţi să obţineţi toţi jucătorii de care aveţi nevoie. Dacă ai doar 24mil pentru doi jucători  nu cheltuiţi 20mil pe primul - nu vă puteţi cumpăra mai nimic cu restul de 4mil.

Nu uitaţi să aveţi jucători de perspectivă pe poziţia portarului şi a atacanţilor. Deoarece aceştia sunt mai puţini la număr în echipă, au şi impactul cel mai mare asupra acesteia. De asemenea, este motivul pentru care mulţi manageri dau bani mulţi pe scout pentru aceste poziţii, dar economisesc la celelalte poziţii. Nu uitaţi să luaţi jucători echilibraţi, mijlocaşii cu viteza 48 nu vă ajută prea mult, chiar dacă au 80+ la pasă şi tackling. Întotdeauna alege jucătorii cu o percepţie bună, aceştia pot fi folosiţi pe post de căpitan de echipă mai târziu în cariera lor. Portarii se pot descurca şi fără atributul Pasă foarte ridicat la început (sau poate chiar toată cariera lor), dar o Rezistenţă mare vă poate salva de primirea unor goluri în ultimele minute ale meciurilor. Dacă aveţi posibilitatea de a alege între un Q68 şi un Q69, la atribute sensibil egale, verificaţi jucătorii cu un calculator de Q. E posibil ca cel Q69 sa fie Q69.15 iar cel Q68 să fie Q68.95. Astfel aveţi posibilitatea să cheltuiţi mai puţini bani.

Jocul în teren
Formaţia: trebuie să aveţi deja alese una sau două formaţii care credeţi că sunt cele mai bune bazate pe linia forte din echipă. Cu toate acestea, după efectuarea noilor achiziţii de pe piaţa de transferuri, e posibil ca unele dintre punctele forte să se fi modificat. Pentru restul acestui sezon, puteţi încerca mai multe formaţii pentru a vedea care merg mai bine, ce folosesc adversarii împotriva ta, cum evoluează jucătorii tăi în mod individual. Poate un anumit mijlocaş cu viteză mică joacă bine, în ciuda acesteia.

Există locuri unde sunt explicate toate formaţiile, care sunt folosite cel mai des, punctele forte şi punctele slabe. Vă sugerez să le citiţi şi pe acestea la un moment dat. Ele au o valoare reală, dar practica vă va arăta unde sunt punctele forte ale echipei proprii. Ceea ce funcţionează perfect pentru o echipa poate fi pentru un dezastru pentru alta, aşa că nu ezitaţi să testaţi ce vi se pare că se potriveşte cel mai bine, dar nu faceţi experimente în meciurile importante. Faceţi o încercare şi dacă nu funcţionează, abandonaţi ideea. Dar, doar pentru că ceva nu funcţionează acum, nu înseamnă că nu merită încercat din nou mai târziu, când echipa s-a adaptat suficient pentru a face un joc bun cu o anumită formaţie.

Întotdeauna amintiţi-vă că o apărare bună poate face un portar bun să facă miracole. Un mijloc bun, corect folosit, poate umple golurile atât în atac cât şi în apărare. Şi un atac bun poate acoperi lipsa unui portar de valoare dacă asigură o diferenţă de goluri favorabilă şi poate păstra posesia mingii, în special spre sfârşitul meciului.

Antrenamentul echipei: Moralul este  mereu resetat la 50 pentru toată lumea la începutul sezonului. Trimiterea echipei într-un cantonament în străinătate poate creşte moralul şi vă poate aduce câteva victorii la început de sezon. Altă metodă de a creşte moralul este prin câştigarea cupelor particulare dinaintea începerii meciurilor oficiale. Alta ar fi selectarea câtorva sloturi de moral la antrenamentul echipei în timpul primelor antrenamente. Dacă aveţi parte de victorii în primele meciuri, moralul poate creşte chiar şi mai mult, permiţându-vă să transferaţi antrenamentul echipei către alte aspecte. Cele mai importante la început sunt Atac, Apărare, Joc în Echipă şi Înţelegere. Deoarece toate acestea se construiesc încet de la sezon la sezon (cu excepţia moralului), obţinerea unui start bun pe acestea poate însemna câteva victorii în plus în fiecare sezon. Nu uitaţi că achiziţionarea a mai mult de 4 jucători în acelaşi sezon poate duce la scăderea atributelor de echipă foarte mult!!!

Antrenamentul jucătorilor
este mai mult o chestiune de corectare a dezechilibrelor. Din moment ce atributele mici se pot îmbunătăţi mai repede, pentru a corecta un atribut slab nu e nevoie de mult timp. Cu toate acestea, majoritatea jucătorilor au o problemă în a obţine mai mult de +5 sau +6 pentru un anumit atribut pe parcursul unui sezon. Dacă un jucător a ajuns la +6 la un atribut, ar fi bine să alegeţi alt atribut să fie antrenat şi să aşteptaţi până sezonul viitor pentru a termina corectarea problemei. Angajarea antrenorilor va îmbunătăţi viteza cu care cresc jucătorii, chiar dacă mulţi contestă valoarea acestora. Mulţi manageri spun că salariile acestora nu se justifică mai ales la începutul carierei când banii echipei sunt puţini. De asemenea, dacă jucaţi multe amicale şi puneţi jucătorii la odihnă individuală în timpul antrenamentului, valoarea acestor antrenori este limitată şi mai mult. Dacă vă aflaţi în această situaţie în care jucătorii sunt de cele mai multe ori puşi la odihnă în timpul antrenamentelor, antrenorii ar fi bine să-i angajezi mai târziu şi cu banii care ar fi fost cheltuiţi pe salariile acestora să faceţi alte investiţii care va pot aduce profit pentru echipă. Dar un maseur excelent este bine să nu lipsească niciodată!

Meciuri: Există mai multe tipuri de meciuri – meciurile din etapele ligii, meciuri de baraj, cupe oficiale, cupe particulare şi amicale. În ligă jucaţi meciuri de etapă numai cu echipele din propriul departament. Vei juca cu fiecare echipă de două ori într-un sezon, tur-retur, pentru acumularea de puncte. Câştigătorul departamentului promovează automat în divizia superioară, în timp ce echipele de pe ultimele 4 locuri retrogradează automat in divizia inferioară. Meciurile de baraj se joacă la finalul campionatului pentru a vedea care echipe (în afară de campion şi ultimele clasate) vor promova sau vor retrograda în altă divizie. Meciurile din cupele oficiale sunt programate diferit în funcţie de divizie, în diviziile mici se joacă Cupa Departamentului. Cupele particulare se joacă de obicei în week-end şi sunteţi eliminaţi la pierderea unui meci. Numărul de echipe din cupă determină numărul de runde necesare pentru stabilirea unui campion. Câştigătorul unei cupe particulare primeşte un trofeu şi un premiu în bani şi credite. Cupa Ligii, Cupa Campionilor şi SuperCupa sunt câştigate de cele mai bune echipe din ligă şi din lume.

Amicalele se joacă, de obicei, după meciurile de etapă până la începerea antrenamentului. Acestea nu contează pentru moralul echipei, dar asigură o creştere bună a atributelor jucătorilor. Modul cel mai simplu de a juca amicale este să intraţi pe ML-Chat după terminarea meciurilor de etapă şi să cereţi amicale. Asta după ce v-aţi asigurat că echipa e setată pe tackling uşor! Seturile sunt atunci când doi manageri fac schimb de amicale, alternând între meciurile de acasă cu meciurile în deplasare, şi astfel cu 1 credit jucaţi două amicale. Jucătorii care participă în cât mai multe amicale au cele mai mari şanse să îşi crească atributele individuale, dar pierd şi fitness în timpul acestui proces, deci asiguraţi-vă că nu aveţi evenimente setate să modifice tackling-ul pe altceva decât uşor în timpul amicalelor. De asemenea, puteţi folosi evenimente special pentru amicale pentru introducerea altor 3 jucători de pe banca de rezerve pentru a le oferi posibilitatea cât mai multor jucători să crească.
Puteţi apela şi la sistemul de amicale deschise care a fost recent implementat pentru a asigura o distribuţie corecta pentru toate echipele din joc. Puteţi intra în lista de aşteptare oricând, şi după o perioadă veţi avansa pe primele locuri pentru a juca un amical. Dar, dacă nu aţi primit un amical timp de 10 de minute veţi fi eliminat din această listă de aşteptare. Sfat: încercaţi să intraţi în lista de aşteptare la orele când se oferă cele mai multe amicale deschise. Astfel de ore sunt de obicei imediat după ce s-a terminat simularea meciurilor din ligă sau când se apropie ora antrenamentului. Dacă oferiţi o provocare deschisă în timp ce sunteţi deja în lista de aşteptare, timpul până când veţi fi eliminat din listă va fi mărit cu 2 minute. Există şi o şansă (mică de tot) de a primi un premiu de 3 credite când oferiţi o provocare deschisă.

Nu uitaţi!!!
    * Nu uitaţi să fie mereu ceva în construcţie la stadion!
    * Nu introduceţi în teren jucători cu fitness redus!
    * Nu cumpăraţi atacanţi şi portari scumpi în speranţa unor victorii uşoare!
    * Nu păstraţi în echipă jucători inutili până când le expiră contractul!
    * Nu introduceţi în teren jucătorii de Q mare dacă au mereu performanţe slabe!
    * Nu jucaţi formaţia care vă place dacă nu aveţi jucătorii necesari!
    * Nu cumpăraţi jucători de valoare înainte să vă asiguraţi că aveţi surse de venit pentru salarii!
    * NU jucaţi cu mai mult de 1 echipa în Manager League (se consideră trişat, indiferent de motiv
)

 

Ce mai trebuie citit:

Tutorialul Jocului ManagerLeague
Manualul Jocului Manager League
Blogul lui Dorel
Întrebări Frecvente
Tutorialul despre Transferuri
Sfaturile lui Gizmo - partea 1
Sfaturile lui Gizmo - partea a 2-a
Creditele în ManagerLeague
Cum şi de ce să inviţi mai mulţi prieteni în ManagerLeague

Pentru avansaţi: Analiza detaliată a raportului meciului

 

În engleză: Build a good team in ML + Traducerea in romana

 

Acest curs a fost inspirat de: New Manager Crash Course, scris de Qiel - District Metro FC



Share on Facebook
This blogger owns the team CS Cizme Rupte. (TEAM:17072)
GheHagi wrote:
13:26 21/03 2011
picture

 Felicitari jiji. O sa il recomand tuturor.

SharkyUCV wrote:
19:35 21/03 2011
picture

extrem de util pentru dubutantii din ML!

Sincere felicitari!

Zz00555941 wrote:
17:35 29/03 2011
picture

foarte util

 

geygeyone wrote:
21:04 30/03 2011
picture

foarte util multumim!  Eu sunt un debutant in acest joc si acest tutorial mi-a fost foarte util. Dureaza cam 5-10 min maxim sa-l citesti pe tot, si iti da sfaturi poate pentru o viata (de jucat)!

Multumim mult!

OVY Izas wrote:
10:11 03/04 2012
picture

 da este f util..pt debutanti...ms

Fc.Tzokky wrote:
19:27 01/11 2012
picture

 thx util util..:D

- Cosmin - wrote:
23:55 14/02 2013
picture

 Bravo bravo !!!

iulian 110 wrote:
09:49 26/04 2014
picture

Multumim ptr ajutor si ptr munca depusa

Andrei 27 wrote:
20:54 03/06 2015
picture

Multumesc pentru sfaturi

somaster wrote:
22:15 05/07 2015
picture

Multumesc pentru ajutor, spor in toate!

osckar wrote:
10:43 27/07 2015
picture

 Multumesc pentru ajutor. Sper sa ma descurc.

Cătălin Key wrote:
06:42 20/10 2015
picture

 Mersi

olivian29 wrote:
21:32 29/10 2015
picture

 mulțumesc, atractiv ,felicitări organizatorilor 

Jimmy1989 wrote:
08:52 14/02 2016
picture

Multumesc de ajutor!

Mada21n wrote:
02:54 16/03 2016
picturemersi
ruxandra123 wrote:
22:50 29/04 2016
picture

 MERSI

Sir.Alex.P wrote:
19:01 09/05 2016
picture

 ok, merci!

eeeMacarena wrote:
17:01 15/07 2016
picture

Multumesc!

MariusGrasu wrote:
06:14 29/07 2016
picture

 Multumesc!

adrian2016 wrote:
21:39 06/08 2016
picture

merci mult! Tare prezentarea!

 

Manager Cata wrote:
17:17 27/11 2016
picture

Bine structurata prezentarea!

Eduard Stefan Insky wrote:
23:57 19/04 2017
picture

 Bun, bun.

Paraschiv Laur wrote:
21:39 02/09 2017
picture

 Perfect

Blutchidoo wrote:
04:04 12/10 2017
pictureMerci!
Drax004 wrote:
19:39 28/10 2017
picture

Bun

stefan2020 wrote:
09:08 09/03 2018
picture

 Multumesc!

Alexandru M. wrote:
19:54 18/03 2018
picture

 Multumesc pentru prezentare!

Hazzy22 wrote:
15:47 04/04 2018
picture

 Bun

RAZECCC wrote:
15:06 14/10 2018
picture

Multumesc de ajutor!

Mani92 wrote:
07:05 08/02 2019
picture

 Perfect

 

Florynel wrote:
10:17 14/06 2019
picture

 Mersi

Post a comment
You must be logged in to post comments.
© 2003-2007 Fifth Season AS, Oslo, Norway. Privacy Policy. Rules and Code of Conduct. Sitemap.
Responsible Editor for ManagerLeague is Christian Lassem.