You are currently not logged into ManagerLeague
If you wish to log in, click here.
If you wish to sign up and join us, click here.
Analiza detaliata a raportului meciului (01/01/2011 05:26)

Pentru informaţiile de bază despre joc, citiţi manualul jocului în limba română şi cursul începătorului în ManagerLeague. Pentru informaţii avansate despre joc, puteţi citi sfaturile lui Gizmo partea 1 şi partea a 2-a.  Pentru informaţii avansate pentru manageri cu experienţă, citiţi mai jos:

Traducere dintr-o discuţie de pe development server de pe când se testa noul simulator.

Discuţie între Spinner şi un Manager:
______________________________
Spinner:
Am încercat să explic câteva lucruri, dar nu tot ce am explicat a fost înţeles corect. Am primit un mesaj de la un Manager, cel mai activ manager pe forumurile de discuţii din dev, şi se pare că cei prezenţi au păreri şi aşteptări diferite asupra unor chestiuni.
Nu am cerut părerea lui Manager daca este ok să pun mesajul lui pe forum, şi în mod normal nu as face asta, dar o fac pentru a nu pierde timpul de a explica mai întâi într-un mesaj şi apoi într-un post pe forum. Şi prin aceasta NU încerc să fac de râs pe cineva în particular, dar îmi dau seama că daca un Manager are astfel de întrebări, aşteptări sau concluzii, la fel vor avea şi alţi manageri din când în când.
Deci, mesajul lui mai întâi: ________
Manager:
Ştiu că teoretic am încheiat discuţia pe tema asta, dar cate meciuri ciudate pot fi identificate cu numai 50 de echipe care testează noul simulator?
A trebuit să spun chestia asta, deoarece insişti să spui că aceste meciuri ciudate sunt "rare"...
-Manager.

Înainte de a întra în detalii, trebuie să subliniez un punct important.

Nu ar trebui niciodată să consideraţi REZULTATUL unui meci un motiv pentru contestarea simulatorului. în schimb, TREBUIE să analizaţi ceea ce a dus la acel rezultat, din liniile de text ale jocului. Este simularea care duce la rezultatul meciului, nu invers.
______________________________
Manager:
Şi eu am anumite rezultate ciudate în meciuri, dar este explicabil uneori... Media de vârstă a echipelor este scăzută, iar echipele care "pierd inexplicabil" suferă de o mica penalizare când joacă împotriva echipelor cu medie de vârsta mai mare...
Deci aici nu am de ce să mă plâng, ştiu de unde vin aceste rezultate.
Şi da, ai dreptate, ar trebui să pornim de la datele de intrare (Q, echipe, strategie, etc..) şi nu de la datele de ieşire (rezultatul meciului)
______________________________
Spinner:
De asemenea, într-o nota generală:
Orice fel de aspect analizaţi, fitness-ul jucătorilor, atributele unei echipe, tactica proprie sau a adversarului, atributele jucătorilor, îmbunătăţiri ale stadionului... NU uitaţi că simulatorul ia TOATE aceste diferite variabile în considerare.

Ca idee, sunt mai mult de 350 de variabile în joc în orice moment în timpul simulării unui meci. Desigur, multe dintre aceste variabile influenţează alte variabile, iar altele sunt mai puţin influenţate.

Dar cu aceste 350 de variabile în joc, importanta uneia singure poate fi într-adevăr limitată. Nu există vreo variabila destul de importanta pentru a şterge importanta tuturor celorlalte.
De exemplu, cu ceva timp în urma, managerii din ML au "presupus" că atributul echipei Moral era singurul şi cel mai important dintre toate. De unde a apărut aceasta idee nu am de unde să ştiu, dar de îndată ce un număr mai mare de manageri au început să creadă acest lucru, a devenit "un lucru bine ştiut".
Apoi, din când în când, apăreau reclamaţii de genul "Cum am pierdut acest meci, deoarece ştiu că am Moralul mai mare?!" Si, adevărul fie spus, actualmente managerii s-au agăţat de ideea Vârstei jucătorilor. De cate ori nu am putut auzi "Jucătorii tineri joacă foarte prost, o echipa tânără nu poate bate niciodată o echipa bătrână." Din nou, un exemplu de "adevăr de necontestat", cu foarte puţine baze, de fapt, în realitate.

Acest tip de "reclamaţii" le primim destul de des. "Cum de am pierdut, fitness-ul adversarului era foarte mic!" "Cum de am pierdut, am media Calităţii mai mare!" "Cum am pierdut, deoarece jucătorii mei sunt mult mai în vârstă!"

Acum deci, răspunsul meu (analiza pe nişte meciuri din dev jucate în timpul testelor) :

Primul meci analizat... Rezultatul nu este deloc interesant, aceasta încercam sa-ti spun. Presupun că ai citit meciul cu atenţie. Nu pot şti acum ce fitness aveau echipele în timpul meciului, deci nu pot lua acest factor în considerare. Pot să spun, în schimb, că de obicei este o idee foarte proasta să joci pe Contra-atac împotriva unei echipe care joacă cu presiunea pe Apărare. Gândeşte-te un pic: doua echipe care stau la cutie, una încercând să obţină un rezultat de egalitate, iar cealaltă încercând să rişte să plece pe atac numai când adversarul este dezechilibrat şi cu jucătorii proprii în atac.
Aceasta omoară orice speranţă de a putea urmări un meci palpitant, si, cu certitudine, reduce drastic numărul de faze de poarta din meci. şi pe măsură ce şansele de poarta sunt mai puţine, cu atât mai multe şanse sunt ca meciul să se termine 0-0, sau, uneori, una dintre echipe câştigă cu un gol norocos.
Ca s-o spun pe bune, este o greşeala tactica elementara din partea ta, deoarece ar fi trebuit să joci cu presiune mai mare împotriva unei echipe pe care, în mod normal, o poţi bate foarte uşor. Practic, ai invitat o echipa mai slaba ca a ta să iasă la joc deoarece nu ai preluat iniţiativa. Acesta nu este un rezultat ciudat deloc, şi nici nu se apropie de categoria "rezultate rare".
Acum, nu pot nici spune că sigur ai fi câştigat daca foloseai o alta presiune, deoarece ar fi fost o complet diferita situaţie pe teren, dar pot spune că alegerea ta este cel mai probabil UNUL dintre motivele pentru care nu ai reuşit să câştigi.

Al doilea meci semnalat este între doua echipe complet diferite. Presupun că e surprinzător pentru tine că un meci dintre o echipa Q78 şi una Q73 să se termine egal, deoarece nu ai semnalat nimic specific în legătură cu acel meci. Din nou, nu pot şti ce fitness aveau echipele în runda a doua din grupele Champions League, deci nu pot spune că era un factor important. Meciul a fost jucat în etapa a 6-a, deci pot presupune că măcar câţiva jucători ai echipei inactive (Q73) aveau fitness mai scăzut deoarece nu au fost puşi la odihna tot sezonul. De asemenea se vede clar că a ignorat complet atributele de echipa şi s-a orientat numai pe antrenarea celor 4 cele mai întâlnite. (Atac, Apărare, Înţelegere, Joc în echipă)
Acum, despre simularea meciului.

Din nou vedem un exemplu de alegere neinspirata a presiunii. Nu chiar aşa de rea ca în meciul precedent, deoarece adversarul Q73 joacă pe Atac, dar deoarece echipa Q78 avea toate şansele să câştige meciul, ar fi fost recomandat să joace tot pe Atac sau măcar Normal. Simularea porneşte, cum era de aşteptat, cu echipa cu "mai multe şanse de câştig" Q78 având primele şanse la poartă şi conduce cu 2 goluri după primele 36 de minute. Nu este o surpriza deocamdată. Dar, doar după 1 minut, lucrurile par să ia o întorsătură proastă.
Fundaşul de pe extrema stânga a echipei Q78 face fault grav în careu, primeşte cartonaş roşu, este eliminat, nimeni nu coboară din linia de mijloc să acopere poziţia, iar adversarul Q73 are penalty. Aceasta este o situaţie care POATE avea un impact destul de mare asupra jucătorilor echipei Q78. Echipa Q73 înscrie din penalty, nu este o surpriză aceasta, de fapt acesta este primul lor şut la poarta adversă. Îngrijorător, dar nu e nimic greşit aici.
Nu se mai întâmplă nimic important în repriza 1 pana la pauză.
Următorul moment de interes este golul egalizator din minutul 56.
Echipa Q73 este în atac, mingea este pe partea LOR stângă. Partea pe care se joacă mingea este importanta aici deoarece se trimite o CENTRARE, ceea ce înseamnă că mingea este trimisa către partea LOR dreapta, care este, desigur, partea stânga a echipei Q78... Locul unde echipa Q78 are un om în minus în apărare din cauza eliminării fundaşului şi din cauza că managerul nu a mutat alt jucător în acel loc. Acest lucru permite atacantului echipei Q73 să se poziţioneze şi să facă săritura la cap. Acesta câştiga duelul şi trimite mingea în poartă.
Ce schimbare de situaţie pentru echipa Q78, de la 2-0 să ajungă la 2-2 cu un om în minus.

4 minute mai târziu, în minutul 60, ambele echipe îsi fac schimbările. Şi, amuzant fapt, toate modificările echipei Q78 se fac pe partea LOR dreaptă, nu pe partea unde sunt în continuare cu un om în minus. Adică... extrema dreapta fundaş, extrema dreapta mijlocaş şi atacantul dreapta, toţi au fost schimbaţi.
In acelaşi timp, echipa Q73 s-a întărit, relativ vorbind, mai MULT deoarece fitness-ul jucătorilor introduşi pe teren era cu siguranţă mai mare decât al celor schimbaţi. Am menţionat la început că managerul nu a fost activ, deci am luat în considerare un fitness mai scăzut al jucătorilor din primul 11 iniţial. Si, desigur, parca a prevăzut acest lucru, a schimbat mijlocaşul Dreapta şi atacantul Dreapta. Exact ce trebuia făcut pentru a profita de lipsa fundaşului de pe acea parte, chiar daca a fost un noroc pentru el. Dar s-au nimerit evenimentele la fix!
______
In minutul 64 echipa Q78 reuşeşte sa-si creeze o noua faza de poarta, iar şutul ajunge în plasă. Cu acest hattrick preiau conducerea, ceea ce e foarte bine pentru ei.

Dar acum ajungem în momentele în care ajung să sufere. în minutul 69, uite ce se întâmplă:
Lovitura libera este se bate bine şi mingea ajunge la Aleksandar Samardžic...
Frumoasa pasa către Mitar Dimitrijevic! (Acesta este atacantul nou întrodus)
Bună lovitura de cap a lui Mitar Dimitrijevic!
GOL (3-3) Mitar Dimitrijevic

Daca analizezi puţin aceste linii observi că nu exista vreo încercare de deposedare, sau vreun duel, ci primeşte mingea nestingherit şi înscrie. De ce? Deoarece avea spaţiu de manevra din cauza fundaşului eliminat. Într-adevăr, ceilalţi fundaşi ai echipei Q78 INCEARCA să compenseze lipsa acestuia de-a lungul meciului, dar nu reuşesc întotdeauna. Dar cu siguranţă, daca toţi cei 4 fundaşi ar fi fost prezenţi, am fi văzut măcar o încercare de deposedare sau un duel la minge.

După 73 de minute, echipa Q78, care oricum era echipa "favorita" din start, reuşeşte să preia conducerea DIN NOU, cu un şut foarte bun al atacantului nou introdus.

Dar, din nou, lipsa fundaşului va cauza probleme în apărare...
77 Vladimir Lukic pare să-şi evalueze posibilităţile.
77 Pasă excelentă a lui Vladimir Lukic către Mitar Dimitrijevic!
77 Un şut a lui Mitar Dimitrijevic şi se pare ca-i pe poarta!!!
77 Şi înscrie!!!
77 GOL (4-4) Mitar Dimitrijevic

Si ce să vezi, acelaşi atacant, pe aceeaşi parte, din nou fără duel sau încercare de deposedare... Având spaţiu la dispoziţie, şutează fără să fie jenat în vreun fel şi înscrie! Un meci într-adevăr palpitant! Ar fi putut să fie şi mai rău pentru echipa Q78, dar au avut noroc cu portarul:
80 Pasa excelenta a lui Slaven Tomic către Mitar Dimitrijevic!
80 Mitar Dimitrijevic şutează! Shane Lambert reuşeşte să pună o mână pe minge şi o deviază în afara porţii.

Si din nou, se observa avantajul de a avea spaţiu de manevra la dispoziţie. Nu-i duel, nu-i deposedare, doar şutul.

Astfel, draga Manager, se explica în detaliu de ce trebuie să citeşti DINCOLO de rezultatul unui meci.

Echipa Q78 a făcut câteva greşeli, din cate pot vedea. Eu nu as fi lăsat echipa să joace cu un om mai puţin în apărare, deoarece exista posibilitatea să eviţi o astfel de situaţie. Nu as fi ales să joc pe Contra-atac împotriva unei echipe pe care as fi putut să o bat destul de uşor.
Acum, eu nu pot şti ce evenimente a utilizat când a făcut schimbările în minutul 60, daca au fost făcute în funcţie de performanta jucătorilor din timpul meciului sau în funcţie de cel mai mic fitness, sau au fost făcute direct, cert este că a avut un ghinion teribil ca toate schimbările să se facă numai pe partea dreaptă.

Daca cineva ar vrea să reclame că acesta este un "rezultat incorect", atunci nu mai sunt sigur ce înseamnă "corect" când vine vorba de fotbal. Înseamnă că cea buna echipa trebuie să câştige mereu? Cea mai bine antrenata? Cea mai odihnita? Echipa care utilizează cea mai buna tactica, presupunând că aşa ceva există? Echipa a cărui manager nu face vreo greşeală? Echipa care are cele mai multe faze de poarta? Echipa cu cea mai mare posesie?
Este clar că noţiunea de "scor corect" este un lucru foarte subiectiv.

Deci de ce nu a câştigat echipa Q78 în fata echipei Q73 în acest meci?
Deoarece ambele echipe au înscris de câte 4 ori.

De ce a înscris echipa Q78 de 4 ori?
Deoarece atacanţii lui au reuşit acest lucru, din cauza atributelor, fitness-ului, atributelor de echipa, etc.

De ce a înscris echipa Q73 de 4 ori?
Cred că tocmai am explicat mai sus în detaliu.

Deja acum am pierdut destul de mult timp dând explicaţii despre rezultatul unui meci care a fost interpretat ca fiind "incorect", "greşit" sau "rar întâlnit", sau toate 3 la un loc. Mai sunt multe alte lucruri de spus pentru a demonstra că acest simulator este de departe superior şi mai aproape de "realitate" decât oricare alta versiune anterioara. şi decât toate celelalte simulatoare similare, fără îndoială. Am avut răbdare să explic fiecare moment decisiv din meci folosind numai raportului meciului. Toate acestea ar fi trebuit să le vedeţi singuri. Nu exista nimic ascuns aici, vreau cod secret sau detalii de implementare la care să nu aibă acces toata lumea.

Trebuie să menţionez că NU voi mai continua să explic meciuri la acest nivel de detaliu, deoarece îmi ia destul timp, dar consider că acest lucru a fost necesar de aceasta dată pentru a arata cum trebuie citit un raport de meci. şi pentru că au apărut linii noi în raport care nu au mai fost analizate niciodată.

Sper că veţi găsi aceste informaţii utile şi le veţi spune şi altora din joc pentru ca toata lumea să ştie de fapt ce este raportul meciului şi la ce foloseşte acesta.

În final, sunt convins că TOŢI veţi citi, şi veţi citi cu atenţie, orice raport de meci pe care îl consideraţi "incorect", pentru a evita să trecem prin această situaţie din nou.

Sper că răspunsul şi explicaţiile mele să îndepărteze orice nelămuriri aveai, draga Manager, şi e bine ca astfel mai mulţi manageri pot beneficia de informaţiile de aici. Sunt deschis la critica la adresa simulatorului, dar te rog sa-ti bazezi aceste critici pe mai mult decât un simplu rezultat care ţie ti se pare "incorect".
___________
- Spinner -

Share on Facebook
This blogger owns the team CS Cizme Rupte. (TEAM:17072)
Canceok wrote:
12:48 01/01 2011
picture

 prea mult de citit :))

crus wrote:
22:44 01/01 2011
picture

adevarat jiji, bine spus

tzatzyky wrote:
17:54 03/01 2011
picture

 forte bine spus

reddog.ro wrote:
23:50 03/01 2011
picture

o simpla intrebare am si eu :

pe ce baza imi apar suturile in transversala?

ca m-am saturat de ele, meci de meci  `ohh! Transversala!`

SharkyUCV wrote:
18:43 04/01 2011
picture

ma dor ochii....:)

Sir Ovi wrote:
20:14 27/01 2012
picture

cea mai adevarata analiza a unui meci... 

Moshu wrote:
07:17 04/10 2014
picture

"Atacantul de pe extrema stânga a echipei Q78 face fault grav în careu, primeşte cartonaş roşu, este eliminat,"

Ar trebui "Apărătorul".

De 20 de ani de cand e analiza asta n-a deranjat pe nimeni? ;)

 

jijikent wrote:
08:32 04/10 2014
picture

Dovada ca de 20 de sezoane nu a citit nimeni cu atentie analiza? (am corectat)

Post a comment
You must be logged in to post comments.
© 2003-2007 Fifth Season AS, Oslo, Norway. Privacy Policy. Rules and Code of Conduct. Sitemap.
Responsible Editor for ManagerLeague is Christian Lassem.