You are currently not logged into ManagerLeague
If you wish to log in, click here.
If you wish to sign up and join us, click here.
Sfaturile lui Gizmo (Partea 1) (09/10/2007 12:31)

(Aceste sfaturi au fost scrise de Gizmo prin 2006 - multe s-au schimbat de atunci! Dar toti cei care vor sa joace ML serios trebuie sa stie aceste lucruri)
Acest blog este alcătuit din două părţi deoarece informaţiile sunt prea multe pentru a încăpea într-o singură însemnare pe blog. În special această însemnare conţine lucruri la care nu vă pricepeţi pe moment, dar voi încerca să explic totul cât de simplu se poate cu exemple specifice din unul din meciurile mele.
În această primă parte nu voi discuta numai despre importanţa citirii meciurilor precedente ale viitorului adversar, dar voi încerca să vă arăt cum să înţelegeţi perfect lucruri care pot părea neînsemnate, exact cum acest meci ar fi putut să fie pentru voi înainte de citirea acestei însemnări. Înainte de a începe, reţineţi lucrurile de bază:

  1. Întotdeauna citiţi toate meciurile pe care le-aţi jucat în trecut cu viitorul adversar. Mai puţin amicalele, deoarece în amicale oricine poate juca cu fundaşii pe post de portar, şi alte evenimente care nu le folosesc în meciurile oficiale.
  2. Întotdeauna citiţi ultimele 5 meciuri ale viitorului adversar.
  3. Dacă adversarul a câştigat toate ultimele 5 meciuri, verificaţi în rezultatele din departament pentru a găsi un meci pe care l-a pierdut sau a făcut egal. Dacă nu ştiţi unde se găsesc aceste meciuri, aici aveţi locaţia:(* aici s-a modificat, puteti vedea toate meciurile precedente din sezonul curent). Aici puteţi verifica fiecare rundă precedentă şi puteţi citi fiecare meci care vă interesează. Sau în pagina echipei adversarului, la Programări) 
  4. Dacă adversarul nu a pierdut încă nici un meci, va trebui să citiţi cât mai multe din meciurile lui înainte de a alege cea mai bună tactică.

Şi-acum să vedem despre ce vorbim aici.

Partea 1: Citirea şi înţelegerea meciurilor adversarului.

Asta poate suna foarte banal şi ştiu că majoritatea doar citesc secţiunea cu statistica meciului şi apoi compară şuturile pe poartă, loviturile libere, cornerele şi, bineînţeles, formaţiile jucate. Ei trag o concluzie pripită dacă formaţia a jucat bine sau nu. Hai să vedem un exemplu cu imagini deoarece este mult mai uşor să explicăm şi să înţelegem în acelaşi timp.

Să spunem că eu sunt adversarul vostru şi una din statisticile meciurilor mele vă arată următoarele (* nu mai arata asa ca in poze acum):


Eu sunt echipa care joacă în deplasare folosind 5-4-1, mingi lungi, apărare. Da, acesta este un meci real jucat în sezonul 11 (*!!!), am şters doar jucătorii deoarece nu sunt importanţi pe moment. Oricum, majoritatea vor crede că formaţia adversarului 4-3-3, mixt, apărare e cu siguranţă greşită de vreme ce eu am câştigat. Alţii vor crede că am avut noroc, şi o vor lăsa baltă în loc să încerce să vadă DE CE am avut noroc. După cum toată lumea poate vedea, adversarul meu a avut în plus două şuturi pe poartă, deci să citim meciul pentru a înţelege mai multe. Ca în acest exemplu vrem să descoperim o serie de lucruri.

1) A avut portarul meu una din zilele lui bune, sau atacanţii lui Team Magic au fost cei care au avut ghinion în acest meci?
2) Aţi remarcat că am avut un penalty? Sau doar aţi verificat formaţia şi şuturile pe poartă? Hai să vedem cum a decurs lovitura de pedeapsă.
3) Dar golurile mele? Au fost toate bine lucrate sau au fost  opera jocului dezastruos al portarului echipei Team Magic?

Avem câteva întrebări la care trebuie să răspundem. Pentru a afla răspunsurile citind raportul meciului vă voi da câteva capturi ale liniilor relevante din reportul real. Reţineţi, liniile scrise cu alb în report indică faptul că mingea se află la Team Magic.

Întrebarea 1)
Căutăm acele răspunsuri privitoare la portarul meu şi atacanţii echipei adverse. Aici aveţi liniile care ne răspund la întrebare (* in engleza in original):

Golurile echipei Team Magic



Şuturi apărate de portarul meu





Să vedem, ce răspunsuri clare putem obţine din aceste imagini la început. Nu vedeţi nimic despre vreun şut extraordinar sau ceva despre portar că n-ar fi avut nici o şansă de a salva mingea, deci este posibil ca asta să însemne că nu a fost nimic ieşit din comun la aceste goluri. Portarul e posibil să se fi făcut de râs, deşi Spinner nu a inclus linii în raportul de meci care să ne indice aşa ceva. Dar, când privim la şuturile apărate putem vedea că şi primul şi al patrulea au fost intervenţii importante ale portarului. Al doilea ne explică oarecum că portarul s-a întins cât a putut pentru a salva mingea, dar nu se precizează că ar fi fost o intervenţie importantă. Aceasta poate fi, probabil, din cauză că şutul nu a fost destul de puternic şi orice portar ar fi deviat mingea, dar n-ar fi reţinut-o.
Oricum, din ce putem vedea şi din goluri şi din şuturile apărate că portarul meu nu a avut o zi extraordinară. Deşi a avut câteva intervenţii bune, nici unul din goluri nu putem spune că au fost dintre cele extraordinare. Când vine vorba de atacanţii echipei Team Magic se pare că nici ei nu au avut o zi proastă, cel puţin nu în primele 15 minute.
Deci, ce să fi fost de fapt? Arată un pic ciudat, nu-i aşa? Din ce motiv să se fi întâmplat asta? Am schimbat eu formaţia sau altceva în minutul 15 sau au fost fundaşii şi mijlocaşii mei cei care au jucat bine şi au oprit atacanţii adverşi?

Ne uităm mai cu atenţie să vedem ce mai putem găsi. Mai întâi verific minutul 15, deoarece ştiu că este una din opţiunile ce pot fi modificate folosind evenimentele, şi-apoi minutele 30, 45, 60 şi 75.

Se pare că nu s-a modificat nimic în minutul 15. Să verificăm şi celelalte posibilităţi, de asemenea. În loc să vă arăt imaginile respective vă voi spune direct că nu se găseşte nimic relevant. Nici modificări în formaţie, nici presiune în atac crescută. Nici un eveniment clar nu se vede. Dar ce putem spune despre fundaşii şi mijlocaşii mei? Par ei a avea un aport important în apărare? Din nou, putem verifica. În raportul acestui meci există numai 2 intervenţii/deposedări. Doar pentru a şti cum arată acestea, vedeţi mai jos o astfel de intervenţie.

Bineee, deci toată treaba asta începe să fie ciudată. Jocul s-a schimbat complet după minutul 15, dar nu există nici un semn vizibil care să indice de ce?

Deci cele mai multe păreri vor spune că a fost doar noroc chior. Deci avem întrebările 2 şi 3 pentru a verifica dacă a fost doar noroc.


Întrebarea 2)
Aceasta este pur şi simplu o întrebare despre cum s-a executat lovitura de pedeapsă. Să o vedem:

Ei bine, nu sunt prea multe cuvinte. Nimic de găsit extraordinar aici oricum, este doar un penalty ordinar. Oricum 80-90% din ele se finalizează cu gol, deci nimic de comentat aici..

.


Întrebarea 3)
Aceasta este aceeaşi întrebare ca 1, doar că inversăm rolurile echipelor. Acum verificăm golurile mele şi portarul lui. Apropo, înainte de astea: Aţi reţinut că am avut 1 penalty, 4 şuturi pe poartă şi 4 goluri? Dacă nu, verificaţi din nou imaginea cu statististica meciului. Aceste statistici nu consideră loviturile de pedeapsă ca şuturi la poartă. Deci, dacă nu ştiaţi asta deja, acum ştiţi. Deci asta înseamnă că portarul advers a apărat un şut. Cred că mulţi manageri nu iau asta în considerare, şi uită să verifice faza în care portarul echipei Team Magic apără un şut pe poartă.

Golurile mele





Şutul apărat de Team Magic


Să vedem... Chiar am evidenţiat puţin şutul apărat de portarul echipei Team Magic, Ray Clements. Doar ca să nu uitaţi: loviturile de pedeapsă nu sunt afişate ca şuturi pe poartă în raportul meciului, chiar dacă se înscrie gol sau apără portarul. OK, dar din nou remarcăm că cele mai multe din golurile mele au fost după minutul 15. Acum, verificând golurile mele vedem că şi primul şi al doilea arată ca orice gol obişnuit, exact ca ambele goluri înscrise de adversarul Team Magic. Al treilea gol este o lovitură de pedeapsă, dar ce frumos executat: portarul nu a avut nici o şansă să apere. Ultimul gol se vede că a fost o bună (great) lovitură cu capul. Deci, în mintea mea, asta se calculează ca fiind un pic mai bine decât oricare alte goluri obişnuite. Dar, în acest meci, atacanţii mei nu au făcut minuni pentru a înscrie golurile. Doar au făcut ce trebuie pe teren în mod normal.
Şutul apărat se vede că a fost scos cu 1 singură mână, exact cum a avut portarul meu o intervenţie. Probabil că a fost un şut bine plasat şi oarecum mai dificil de apărat.

Deci concluzia ar fi că atacanţii mei au făcut în general treaba pentru care sunt plătiţi iar portarul lui Team Magic probabil că n-a avut o zi bună deoarece a reuşit să apere un singur şut pe poartă.

Secretul minunii din minutul 15:
OK
, dar înainte de a trece la concluziile finale ale acestui raport de meci, vă ofer un mic secret de-al meu. Sau, probabil că nu e doar secretul meu. De fapt, ştiu sigur că nu e doar secretul meu, că am povestit unor prieteni cum joc eu. Dacă altcineva în afară de mine a descoperit acest lucru şi îl foloseşte în mod curent nu sunt sigur. (*din 2006 încoace ...). În fine, înapoi la subiect:
După cum bine vă amintiţi, nu se pot identifica în raportul meciului modificări în minutul 15 care să evidenţieze cum a devenit echipa mea mai bună. Vă voi arăta evenimentul folosit la finalul acestui text. După cum probabil aţi citit mai sus, statistica meciului vă spune că eu am jucat 5-4-1, apărare, mingi lungi. Nu găsiţi nimic ciudat aici? De exemplu, de ce să joc mingi lungi? Nu are nici un sens deloc. Am 4 mijlocaşi şi eu le spun fundaşilor să arunce mingile în faţă către unicul meu atacant şi să nu folosesc mijlocaşii deloc. Asta e clar o prostie. Cel mult ar fi trebuit să folosesc mixt dacă îmi doream căteva mingi lungi în timpul meciului. Ei bine, răspunsul este foarte simplu pentru cei care ştiu cu ce se mănâncă jocul ăsta.
Tacticile referitoare la şuturi, tackling şi stilul de joc nu sunt evidenţiate în raportul meciului când se modifică. Deci, în timp ce un ochi neavizat crede că am jucat mingi lungi tot meciul, eu am jucat de fapt mingi lungi numai primele 15 minute, apoi am făcut o modificare. Vă spun acest secret pentru ca voi să puteţi mai bine înţelege modificări într-un alt raport de meci care nu este explicabil. De asemenea, verificaţi echipele care joacă total aiurea, cum ar fi 5-4-1 cu mingi lungi. Eu folosesc acest truc în aproape orice meci, doar modificând uneori în funcţie de viitorul adversar. Acest eveniment este unul dintre motivele pentru care am ales acest raport de meci în particular ca un bun exemplu de a vedea ce important este atunci când trucul funcţionează. Partea bună este şi că următorul adversat va fi derutat puţin cand citeşte raportul meciului şi nu găseşte răspunsul despre cum am reuşit să câştig meciul de vreme ce nimic nu pare a avea sens. Secretul este nu să citeşti meciurile adversarului pentru a te pregăti împotriva meciului cu el, ci să înţelegi raportul meciurilor: asta este important la aceste rapoarte. Ei bine, aici aveţi evenimentul utilizat de mine pentru acest meci:



Ei bine, deocamdată atât. Să sperăm să m-am făcut înţeles şi că acest blog vă va fi de ajutor în înţelegerea meciurilor pe viitor.



Partea 2 va fi despre formaţii, linii de start şi tactici. Fiţi pregatiţi!

Share on Facebook
This blogger owns the team CS Cizme Rupte. (TEAM:17072)
suy wrote:
20:59 27/04 2011
picture

;

 

 

iulian 110 wrote:
10:24 26/04 2014
picture

esti tare omule felicitari si multumesc [sper sa inteleg rapoartele meciurilor de acum in colo] se vede clar o modificare a jocului in sensul ca sunt explicatii mai multe .

Post a comment
You must be logged in to post comments.
© 2003-2007 Fifth Season AS, Oslo, Norway. Privacy Policy. Rules and Code of Conduct. Sitemap.
Responsible Editor for ManagerLeague is Christian Lassem.