You are currently not logged into ManagerLeague
If you wish to log in, click here.
If you wish to sign up and join us, click here.
Loknissens Blog
Gizmos blogg - In Norwegian (28/01/2008 22:47)

Mr.arsenal og meg bestemte oss for å starte opp et prosjekt på det norske forumet.
Det består i hoveddel av å oversette Gizmos blogg til norsk.

Her er Gizmos blogg nr.1 og nr.2 på engelsk.
Her er også en link til Taktikkdatabasen, der du kan finne andre anbefalninger og tips!

GIZMOS BLOGG


Tips om taktikker før kampen

Denne delen skal handle om hva man burde gjøre før kampen, altså formasjoner, taktikk og oppsett av laget ditt. Ofte kommer trenere og spør meg spørsmål, som "Hvordan vet du hvilken posisjon spilleren din skal ha på banen", og slike ting. Disse spørsmålene kan bli svart på i denne bloggen. Og det fortsatt er noe du lurer på, kan du spørre Gizmo personlig, på f.eks. ML-Mail, (PM) eller bruke taktikkdatabasen.

Formasjoner, og hvordan de burde settes opp:


Når du vet hvordan du skal sette opp formasjonene, blir den mye sterkere, selv om du spiller med de samme spillerne. Først kommer noen tanker om de 11 formasjonene som det er mulig å bruke:

4-4-2: Dette er den mest brukte formasjonen i verden i dag. Den har et bra antall spillere på både forsvar-, midtbane- og angrepsposisjonen. Når det gjelder dette spillet, så ser du nok ikke så mange spillere i 1. og 2. Div som bruker denne formasjonen. Dette er fordi de for det meste finner andre formasjoner du liker best å bruke, eller passer best til situasjonen.
Spillestil: Alle tre spillestilene burde virke, men jeg anbefaler blandet eller kontinentalt noe mer enn lange baller.
Anbefalt bruk: Når du ikke finner noen formasjoner som er passer, er dette den beste å bruke. Den er mer anbefalt mot defensive formasjoner (som 5-4-1, 4-5-1 og 5-3-2) enn aggressive og offensive formasjoner.

4-3-3: En angripende formasjon som konsentreres om ditt spill foran motstanderens mål for å vinne kampen. Den er sårbar mot lag med mange midtbanespillere.
Spillestil: Blandet og lange baller burde fungere ca. likt. Kontinentalt er ikke anbefalt.
Anbefalt bruk: Denne kan bli brukt mot alle formasjoner, men ditt valg av spillestil kan være veldig avgjørende på om du vinner eller ikke. Om du har et lavt antall med gode midtbanespillere, og mange gode angripere, er dette formasjonen for deg.

5-4-1: Dette er en veldig defensiv formasjon, men kan også være veldig effektiv. Formasjonen trenger en god angriper på topp, for å score målene for deg. Forsvaret ditt trenger ikke være det beste siden du har 5 forsvarere
Spillestil: Kontinental burde være den beste. Blandet kan også fungere, men er ikke anbefalt. Lange baller er bare idiotisk og bruke.
Anbefalt bruk: Mot lag som har bedre kvalitet enn deg, og uavgjort ville være nesten like bra som en seier for deg. Formasjonen er veldig sterk mot lag som ikke spiller med så mange midtbanespillere.

5-3-2:
Konsentreres noe mer på å score mål, men er fortsatt en defensiv formasjon. Pass deg for lag med god midtbane. Da kan du tape, fordi midtbanespillerne dine ikke kommer ordentlig inn i kampen.
Spillestil:
Blandet burde fungere best for denne formasjonen, kontinental kommer på andre plass og lange baller passer bedre til denne formasjonen enn i 5-4-1 ettersom du har to angripere til å motta ballen i stedet for en.
Anbefalt bruk:
I bortekamper hvor din motstander har ca. lik gjennomsnittskvalitet som deg på laget, eller på hjemmebane mot bedre lag enn deg.

4-5-1:
Enda en defensiv formasjon. Sammenlignet med 5-4-1, er denne mer sårbar mot lange baller eller blandet, fordi de spiller over din midtbane så du mister mye av din defensive kraft. Ditt forsvar må være bedre og din angriper trenger fortsatt å være god.
Spillestil:
Kontinentalt er helt klart det beste valget. Blandet er ikke anbefalt fordi du har for mange midtbanespillere til at de blir brukt. Lange baller er bare dumt å bruke.
Anbefalt bruk:
Mot lag som spiller kontinentalt med få midtbanespillere. Angriperne til motstanderen må heller ikke være for god.

4-2-4:
En “alle mann i angrep”- formasjon der du bare må håpe på å score flere mål enn motstanderen. Den er veldig sårbar mot lag som spiller med blandet eller kontinentalt.
Spillestil:
Lange baller er nesten den eneste spillestilen som er til å anbefale på denne, ettersom formasjonen bare inneholder to midtbanespillere. Blandet kunne kanskje ha fungert, ikke anbefalt, mens kontinentalt er nesten det samme som å grave din egen grav.
Anbefalt bruk:
Mange ordentlig gode angripere er viktig for denne formasjonen. Det er også viktig at forsvaret og keeperen din er veldig gode for at du skal vinne kampene dine. Det er ikke mange lag i 1. Div som hadde brukt denne formasjonen. Ikke bruk den bare for å prøve den, ikke lurt.

3-6-1:
Dette er en ganske uvanlig formasjon, når man tenker på det vanlige liv. Hvordan ville det egentlig være å spille på en midtbane så ”overbefolket” som denne? Heldigvis er ikke dette det vanlige liv. Normalt ville jeg sagt at en formasjon med bare tre forsvarere er en angripende formasjon, men denne inneholder bare en spiss, så den blir ikke angripende.
Spillestil:
Jeg kan ikke se noe annet enn kontinentalt I denne formasjonen. Kanskje Blandet kan fungere noe, men hva skal en ensom angriper gjøre med lange baller?
Anbefalt bruk:
Vel, skjønt ikke alle formasjoner med bare tre forsvarere er angripende, vil jeg fortsatt anbefale å trene offsidefella før du bruker denne formasjonen. Det beste å bruke denne formasjonen til, ville vært blandet mot et lag med få midtbanespillere.

3-5-2:
Enda en offensiv formasjon der du trenger veldig gode forsvarere for å ikke slippe inn for mange mål. Sårbar mot lag som spiller med lange baller, med mange angripere. For eksempel 4-3-3.
Spillestil:
Jeg ville ha foretrukket blandet til denne formasjonen. Kontinentalt vil selvsagt fungere godt ettersom det er 5 midtbanespillere der, men siden det bare er 3 forsvarere kan de bli presset litt for mye av angriperne til å spille kontinentalt. Derfor vil ikke et par lange baller nå og da skade.
Anbefalt bruk:
Det er på tide å ta en titt på lagtreningen, nærmere bestemt Offsidefelle. Denne kan hjelpe deg veldig mye når du spiller denne formasjonen. Det er også anbefalt mot lag som spiller blandet eller kontinentalt, med få midtbanespillere.

3-3-4:
En alle mann i angrep- formasjon, akkurat som 4-2-4. Husk, at alle disse formasjonene er veldig sårbare I forsvar, så velg dem med kunnskap om at de kan være veldig riskfulle, ikke bare velg dem for å prøve dem. Det er smartere offensive formasjoner å velge.
Spillestil:
Lange baller er nok det beste å bruke igjen, mens blandet skulle fungert noe bedre ved denne enn 4-2.4. Kontinentalt er igjen det samme som å grave din egen grav.
Anbefalt bruk:
Mot lag som også har en slik ”alle mann i angrep”- formasjon og du har bedre gjennomsnittskvalitet på laget. I andre situasjoner enn denne, ville jeg ikke valgt en slik formasjon.

3-4-3:
Dette er en dødelig angripende formasjon, når den fungerer. Det dårlige med den er at din motstander kan lett finne veier for å slå den. Når jeg snakker om egne erfaringer, har jeg enda ikke klart å vinne en kamp med denne formasjonen. På den andre siden klarer jeg alltid å legge frem et smil hver gang motstanderen enten bytter til denne formasjonen med en ”event” eller bruker den fra start. (Dette var da Gizmos sine ord, og jeg, Loknissen, mener at det ikke skal være så ekstremt vanskelig å vinne med den, du må bare finne den riktige formasjonen å spille mot.)
Spillestil:
Ettersom jeg ikke har klart å vinne så mye med denne formasjonen, er jeg heller ikke helt klar på hvilken spillestil du burde bruke. Men etter min vitenskap og info om taktikker og formasjoner, ville jeg sagt at alle spillestilene kunne virket for denne formasjonen. Kontinentalt ville kanskje vært det dårligste valget. (Jeg velger enda en gang å legge inne et ord her, ettersom Gizmo ikke vet så mye på denne. Det er ingen skam å bruke denne formasjonen, og alle de tre spillestilene burde fungere greit som han sier. Jeg har også verst erfaring med kontinentalt, men dette er jo en jevn formasjon. Ville heller anbefalt 4-3-3 fremfor denne, men har du gode forsvarere burde det være greit.)
Anbefalt bruk:
Velg en annen formasjon er min anbefalning, men om den funker bra for deg, så gjør det jo ingen ting å bruke den. Ditt forsvar trenger å være veldig godt sammenlignet med din motstanders angripere. Din keeper vil nok også ha en del å gjøre. Igjen, det er best å være god i offside-staten på lagtrening, og ha kjappe forsvarere om du skal bruke denne.


Lagoppstilling:

Dette er bare generell kunnskap om hvordan man skal og burde sette opp sin lagoppstilling, satt opp i rekkefølge med nummer. Vi har her gått ut fra formasjonen 4-4-2. Vi teller med numrene 1-11, fra venstre til høyre på banen, starter med keeper og så oppover på banen.

#1 Er keeperen -- Din beste keeper skal spille her, DuH!
---------------------------------------------
#2 Er venstrebacken -- En av dine to mest pasningssterke forsvarere burde spille her. Fart er også viktig i denne posisjonen.

#3 Er den venstre sentrale forsvareren -- En av dine to beste forsvarere bortsett fra #2 og #5 burde spille her. Hvis #2 har dårligere fart enn #5, burde #3 ha bedre fart enn #4.

#4 Er den høyre sentrale forsvareren -- Den andre av dine to beste forsvarere bortsett fra #2 og #5 burde spille her. Hvis #5 har dårligere fart enn #2, burde #4 ha bedre fart enn #3.

#5 Er høyrebacken -- Den andre av dine to mest pasningssikre forsvarere burde spille her. Fart er også viktig i denne posisjonen.
---------------------------------------------
#6 Venstrevingen -- En av dine to mest pasningssikre midtbanespillere burde spille her. Hvis #2 har bedre pasning enn #5, burde #6 ha bedre pasning enn #9.

#7 Er den venstre sentrale midtbanespilleren -- En av dine to beste midtbanespillere bortsett fra #6 og #9 burde spille her. Hvis #6 har dårligere fart enn #9, burde #7 ha bedre fart en #8.

#8 Er den høyre sentrale midtbanespilleren -- Den andre av dine to beste midtbanespillere bortsett fra #6 og #9 burde spille her. Hvis #9 har dårligere fart enn #6, burde #8 ha bedre fart enn #7.

#9 Er høyrevingen -- Den andre av dine to mest pasningssikre midtbanespillere burde spille her. Hvis #5 har bedre pasning enn #2, burde #9 ha bedre pasning enn #6.
---------------------------------------------
#10 Er din venstre spiss -- En av dine to beste angripere burde spille her. Hvis #6 har bedre pasning enn #9, burde #10 ha bedre skudd enn #11.

#11 Er din høyre spiss -- Den andre av dine to beste angripere burde spille her. Hvis #9 har bedre pasning enn #6, burde #11 ha bedre skudd enn #10.


PS: Jeg har mer jobb og mer info, og kommer til å legge inn  dette etter hvert! Kom gjerne med både kritikk og ros, og si ifra om det er noe du syntes mangler!

Takk!:)

Read the full entry
Untitled Blog Entry (13/06/2007 18:03)
Good morning dear friends.
If you do not know enough about onions, you has to read this!

Uses

Onions are available in fresh, frozen, canned, pickled, and dehydrated forms. Onions can be used, usually chopped or sliced, in almost every type of food, including cooked foods and fresh salads, and as a spicy garnish; they are rarely eaten on their own but usually act as accompaniment to the main course. Depending on the variety, an onion can be sharp and pungent or mild and sweet.

Onions pickled in vinegar are eaten as a snack. These are often served as a side serving in fish and chip shops throughout Britain. Onions are a staple food in India, and are therefore fundamental to Indian cooking. They are commonly used as a base for curries, or made into a paste and eaten as a main course or as a side dish.

Tissue from onions is frequently used in science education to demonstrate microscope usage, because they have particularly large cells which are readily observed even at low magnifications.

Medicinal properties

Evidence suggests that onions may be effective against the common cold, heart disease, diabetes, osteoporosis, and other diseases. They contain anti-inflammatory, anticholesterol, anticancer, and antioxidant components such as quercetin.

In many parts of the world, onions are used to heal blisters and boils. A traditional Maltese remedy for sea urchin wounds is to tie half a baked onion to the afflicted area overnight. In the morning, the spikes will be in the onion. In the United States, products that contain onion extract (such as Mederma) are used in the treatment of topical scars.

In homeopathic medicine, Allium cepa is used for rhinnorhea and hay fever.


Crying

As onions are sliced, cells are broken, allowing enzymes called alliinases to break down sulfides and generate sulfenic acids (amino acid sulfoxides). Sulphenic acids are unstable and decompose into a volatile gas called syn-propanethial-S-oxide. The gas dissipates through the air and eventually reaches the eye, where it reacts with the water to form a dilute solution of sulfuric acid. This acid irritates the nerve endings in the eye, making them sting. Tear glands produce tears to dilute and flush out the irritant.

Supplying ample water to the reaction prevents the gas from reaching the eyes. Eye irritation can, therefore, be avoided by cutting onions under running water or submerged in a basin of water. Rinsing the onion and leaving it wet while chopping may also be effective. Chilling or freezing onions prevents the enzymes from activating, limiting the amount of gas generated. Using a sharp blade to chop onions will limit the cell damage and the release of enzymes that drive the irritation response.

The volume of sulphenic acids released, and the irritation effect, differs among Allium species.

A firm in Toronto, Canada, attempted to utilize this property of onions in the manufacture of a form of tear gas for civilian use. It was marketed in 1991 but was unsuccessful as it had an effective shelf life of only three months.

The characteristic odour of onions can be removed with lemon.

Read the full entry